Vídeň historická i moderní



Datum konání:
13.3.2015
Datum ukončení:
14.3.2015

Ve dnech 13. – 14. března 2015 se uskutečnil druhý zahraniční výjezd v rámci projektu Interiérové studio. Studenti interiérového designu všech ročníků v doprovodu pedagogů navštívili tentokrát rakouskou metropoli Vídeň, která v těchto dnech otevřela brány velkolepého veletrhu Wohnen + Interieur.
Naše první zážitky jsou však spojeny s vídeňskou historií. Vstoupili jsme do letní rezidence rakouských císařů, do zámku Schönbrunn, a dopřáli si Imperial Tour, jednu z prohlídkových tras s výkladem. Procházka zámeckým parkem, který se teprve začíná probouzet do nového jara, vzbudila přání někdy se vrátit a zhlédnout rozsáhlé zahrady v plném květu.
Ve vzrušujícím kontrastu s barokním zastavením, ale inspirativní a zároveň provokující, byla návštěva Muzea moderního umění – MUMOK (v  tzv. Muzejní čtvrti, MuseumsQuartier), které se zaměřuje na pop art, fotorealismus a avantgardní přístupy vůbec, např. vídeňský akcionismus.  Nové zážitky určitě inspirovaly a k tématu moderní umění přinesly řadu otázek, na něž budou hledat odpovědi žáci a pedagogové – výtvarníci i v našich lyských ateliérech.
Jste-li ve Vídni, nemůžete opominout architektonické skvosty historického centra, které bylo zapsáno v roce 2001 na Seznam světového dědictví UNESCO: císařskou rezidenci Hofburg, kostel sv. Petra, Graben, katedrálu Stephansdom, Operu, Parlament, budovu radnice. Ve večerních hodinách jsme se ubytovali v hotelu Hernals a den zakončili chutnou večeří.
Druhý den jsme si prohlédli exteriéry nevšedního obytného domu Hundertwasserhaus, který láká svou výstředností návštěvníky Vídně již od roku 1985. Je dílem rakouského umělce Friedricha Hundertwassera a architekta Josepha Krawiny, kteří chtěli narušit podle jejich názoru šeď bezduché moderní architektury. Do interiéru i exteriéru stavby vtiskli všechny prvky svého inovativního umění – pestrobarevné plochy, nerovné linie či chaotické rozmístění detailů. Nejvýraznějším atributem stavby je však život – a to doslova.
Hlavním bodem sobotního programu byla návštěva veletrhu Wohnen + Interieur, který představil poslední novinky interiérového designu a přinesl nekonečné inspirace pro pojetí a uspořádání moderního bydlení. V jednotlivých pavilonech jsme si prohlédli elegantní kuchyně v nejrůznějším materiálovém provedení, sedací nábytek, postele pro dokonalý odpočinek, sofistikovaná pojetí koupelen či naopak vznešené koupelnové retro, nechyběly zimní zahrady, zahradní nábytek v relaxačních zákoutích, osvětlovací tělesa pro interiéry i exteriéry, bytové doplňky…Fotoaparáty překotně zaznamenávaly to, co bychom neradi zapomněli, a katalogy či prospekty postupně zatížily naše příruční zavazadla.
S Vídní jsme se rozloučili opravdu důstojně: Dunajská věž (Donauturm), vysoká 252 metry, nám poskytla nádherné rozhledy na celou metropoli.
Plni zážitků a inspirace jsme odjížděli k našim domovům s tím, že se určitě do Vídně někdy vrátíme.

 Auf Wiedersehen!

 PhDr. Vlasta Kočová,


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů