Kurz čalounění



Díky projektu Interiérové studio mohlo pět odborných pedagogů načerpat nové zkušenosti v oboru čalounictví, které následně využijí v rámci výuky pro studenty textilního výtvarnictví. První část kurzu, který je plánován jako dva třídenní semináře, proběhla v prvním únorovém týdnu. Naše cesta do SOŠ Litvínov – Hamr byla obohacena zajímavým pohledem z oken autobusu na nadčasové až mimozemské scenerie mosteckého Unipetrolu. Ohromující velikost komínů v kombinaci s osvětlenými budovami, které budily dojem vesmírné lodi, komín šlehající plameny a rozsáhlost celého komplexu v nás vzbuzovaly pocit, že jsme na jiné planetě.
První den kurzu na Střední odborné škole v Litvínově nás přivítala mistrová oboru čalouník - paní Monika Krajčíková. Byla neděle, škola zela prázdnotou a velké prostory učebny pro studenty oboru čalouník byly celé jen pro nás pět „školaček“. Učily jsme se základům ručního šití čalounickou jehlou, čalounily knoflíky, řezaly PUR pěnu a sbíraly informace o základním materiálovém vybavení a nástrojích potřebných pro tento obor.
Druhý den jsme si prošly celý postup výroby čalouněného sedáku na židli s pevnou dřevěnou podložkou a zůstalo za námi pět očalouněných sedáků. Třetí den kurzu jsme vyráběly rovněž sedák, ale jinou technikou. Pomocí napínáků jsme vytahovaly popruhy na dřevěný rám, připevňovaly je pneumatickou sponkovací pistolí, lepily PUR pěnu, vyměřovaly a stříhaly potahovou látku, vypínaly, přibíjely, začišťovaly a výsledkem celodenní práce byl hotový výrobek. Práce to byla náročná, ale krásná. Nejlepší na celém kurzu byla naše vyučující mistrová, která je ohromný profesionál, člověk s vřelou duší a nesmírnou trpělivostí. Práce pod jejím vedením byla pro nás příjemnou zkušeností a za všechny své kolegyně mohu říct, že nám bylo ctí pod jejím vedením pracovat. Vrátily jsme se plny dojmů, informací a představ o tom, jak svou novou zkušenost zúročit ve výuce studentů oboru textilní výtvarnictví. Čeká nás druhá, závěrečná část kurzu, která proběhne na konci února, a jistě bude ještě zajímavější, neboť základy jsme podle paní mistrové zvládly na jedničku.

Iva Rohanová


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů