Kurz tkaní v MGM



Datum konání:
2.3.2015
Datum ukončení:
6.3.2015

V období, kdy žáci využívali volných dnů jarních prázdnin k čerpání dalších sil do studia, šest členek pedagogického sboru získávalo nové zkušenosti s výrobou dekoračních textilií. Pět dní intenzivní práce na klasických tkacích stavech přineslo i výsledky v podobě originálních kousků, které nám pochválil i sám ředitel Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí Jan T. Strýček.
První den nás seznámil s prostředím, technologií, historií i vývojem kobercové, gobelínové a tkací dílny. Měly jsme možnost obdivovat zručné ruce restaurátorek, nádherné gobelíny, nástěnné i podlahové dekorace podle návrhů známých výtvarníků a grafiků. 
Po seznámení se základními postupy, způsobem přípravy stavů, technik provazování osnovních a útkových nití, vázání tureckých a arabských uzlů, každá z účastnic získala své pracovní místo.  Podle vlastního uvážení, pod dohledem zručných a velmi trpělivých pracovnic manufaktury, jsme pak krok za krokem začaly vytvářet tkané oboustranné koberečky a gobelínové obrázky. Každý den od rána do večera.
V pátek proběhlo závěrečné snímání výtvorů ze stavů a ukázka ukončovacích prací, uzlování, zakládání a napařování. Pan ředitel pak naše práce kladně zhodnotil jak po stránce estetické tak technologické a nám nezbývalo než se rozloučit. Odvážíme si každá svůj "kobereček", ale hlavně spoustu informací  a podnětů, které budou potřeba při výuce našich žáků oboru Design interiéru a bytových doplňků. A také poznatek, že zvládnout dokonale své řemeslo je opravdu veliká dřina a spousta let intenzivního zdokonalování. Děkujeme tak projektu EU, který nám v rámci svých aktivit tuto možnost dal a také trpělivosti a zručnosti paní Květy a Lenky, které se o nás celý týden staraly.

Ing. Eva Nováková


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů